Cumartesi, 13 Nisan 2013
  2 Yanıtları
  36.7K Ziyaretleri
  Abone olun
ROM Yapmadan Önce lütfen ilgili konularımıza bakınız:
EFS ve IMEI Yedekleme
Titanium Yedekleme
Brick Nedir? Kaç Çeşit Brick Vardır?
Odin Nedir? Ne İşe Yarar?
CWM Recovery Nedir? Nasıl Yüklenir? Nasıl Kullanılır?
CWM Recovery Yedek Alma (Video)
Android Wipe Nedir? Full Wipe Nedir?
PIT Dosyaları Nedir?
Root Nedir? Neden Root Yapmalıyım?

Android'li cihazınız için Custom ROM'ları nereden bulabilir, onları nasıl yükleyebilirsiniz?

Android'li bir cep seçerken olanaklarınız oldukça geniş. Tek bir cebe sıkışıp kalmadan, farklı tasarımlardan fiyat aralıklarına tam kendinize göre bir telefon bulmanız mümkün. Benzer biçimde Android'li cihazınızda üreticinizin yüklediği Android sürümünü kullanmak zorunda değilsiniz. Custom ROM'lar sayesinde onu üst düzeyde özelleştirebilirsiniz.

Ancak custom ROM yükleme işi, bazı firmaların kısıtlayıcı tutumu nedeniyle her üreticinin cebinde çok kolay bir iş olmayabilir. Bunun yanında custom ROM'ları nereden bulacağınızı, onları nasıl yükleyeceğinizi biliyor olmalısınız.

Custom ROM nedir, sizin için gerekli mi?

Custom ROM, üçüncü parti Android geliştiricileri tarafından sizin cihazınız için düzenlenmiş bir Android sürümüdür. Bu ROM'lar, cihazınızdaki varsayılan Android sürümünün yerini alır. Custom ROM'u genellikle cihazınızdaki gereksiz ve kaldırılması mümkün olmayan uygulamalardan kurtulmak, pil ömrünü uzatmak, daha yeni bir Android sürümünü kullanmak gibi nedenlerle kullanmak istersiniz.

Bununla birlikte custom ROM kullanmanın garantinizin ortadan kalkması, bazı durumlarda kamera gibi bazı donanımlarınızın tam olarak desteklenmemesi gibi yan etkileri de vardır.

Cihazınıza özel custom ROM'u nereden bulabilirsiniz?

Custom ROM bulabileceğiniz birçok adres var, ancak ilk olarak Android ROM'larının en popüler ismi olan CyanogenMod'a göz atmanızı öneriyoruz. CyanogenMod, çok sayıda Android'li cihaza destek veriyor, dolayısıyla kendi cebiniz veya tabletinize özel bir ROM bulma ihtimaliniz yüksek.

CyanogenMod'da cihazınıza özel bir ROM bulamadıysanız, bakacağınız en iyi yer XDA Developers forumu. Android gelişicilerinin buluştuğu XDA, neredeyse her Android cihazı için bir alt foruma sahip ve bu alt forumlarda birçok custom ROM bulmanız mümkün.

XDA'dan custom ROM indirirken ROM'un kararlı olmasına (beta olmamasına), tam bir donanım desteği sunmasına, diğer kullanıcıların onu başarıyla çalıştırabilmiş olmasına dikkat edin. Çok sayıda kullanıcı ROM'dan şikayetçiyse, başka ROM'lara göz atmanıza fayda var.

Custom ROM'u yükleme

Doğru Custom ROM'u bulduktan sonra onu cihazınıza yüklemeniz gerekiyor. Yükleme talimatları cihazdan cihaza değişebileceğinden, Custom ROM'u indirdiğiniz sayfadaki talimatlara kulak vermeniz gerekiyor. Ancak genel olarak şu adımları takip etmeniz gerekecektir.

Kurtarma bölümü yazmak: Custom ROM yüklemeye başlamadan önce ClockworkMod Recovery'yi cihazınıza yüklemeniz gerekecek. Bu sayede ROM yükleme işlerini çok daha kolay hale getirebileceksiniz.

Bunu nasıl yapacağınız cihazdan cihaza değişebildiğinden, talimatları dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz.

ROM'u yükleme: Custom ROM'u yüklemek, ClockworkMod Recovery'yi yazmaktan göre çok daha kolay bir iş. .zip dosyasını telefonunuzun depolama birimine kopyaladıktan sonra cihazınızı kurtarma modunda açmanız gerekiyor. Kurtarma modundayken menüler arasında dolaşarak cihazınızı öncelikle temizlemeli (Wipe) ardından "Install zip from sdcard" seçeneğini kullanarak ROM'u yüklemelisiniz. İşlem tamamlandığında cihazınızı baştan başlatın. Artık Custom ROM'unuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.

ROM Yapmadan Önce lütfen ilgili konularımıza bakınız:
EFS ve IMEI Yedekleme
Titanium Yedekleme
Brick Nedir? Kaç Çeşit Brick Vardır?
Odin Nedir? Ne İşe Yarar?
CWM Recovery Nedir? Nasıl Yüklenir? Nasıl Kullanılır?
CWM Recovery Yedek Alma (Video)
Android Wipe Nedir? Full Wipe Nedir?
PIT Dosyaları Nedir?
Bu iletiyi değerlendirin:
10 yıl kadar önce
·
#353
Android Custom Firmware nasıl kurulur?
10 yıl kadar önce
·
#425
CyanogenMod 5 milyon yüklemeyi geçti

Google tarafından geliştirilen Android mobil işletim sistemi, mobil segmette en çok kullanılan işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Android’in açık kaynak kodlu olması, Google Play Store‘da yüzbinlerce uygulama desteği, üreticilerin bu işletim sistemine yönelmesine yol açmıştı.
http://img853.imageshack.us/img853/1892/cyanogenmod15052013.jpg
Her ne kadar üreticiler tarafından sunulan Android işletim sistemleri, gereksiz bazı özelliklerle optimizasyon, pil ömrü gibi bazı önemli konularda kötü performans sunabiliyor. İşte bu aşamada bağımsız geliştiricilerin, özelleştirdiği ROM‘lar daha başarılı sonuçlar verebiliyor.

En başarılı Custom ROM‘lar arasında CyanogenMod başı çekiyor. Android işletim sistemi ile gelen akıllı cihaz sahipleri, CyanogenMod Custom ROM‘ları daha fazla tercih ediyor. Gelen bilgilere göre şimdiye kadar 5 milyon yüklemeyi geçmiş durumda.

CyanogenMod‘un en fazla yüklendiği cihazlar ise Samsung‘un Galaxy S Serisi oldu. En fazla yüklenen versiyon ise Nightly-10.

http://www.cyanogenmod.org/
  • Sayfa :
  • 1
Henüz bu iletiye bir yanıt yazılmamış.
Bu iletiye ilk yanıt yazan siz olun!
Yanıtınız
Güvenlik Kodu
Sitemizi bot ve izinsiz yazılımlardan korumak için sorunuzu göndermeden önce güvenlik kodunu yazmanızı istiyoruz.