Pazar, 05 May 2013
  1 Yanıtları
  14.6K Ziyaretleri
  Abone olun
İPad 2 mi, Retina ekranlı İPad mi, yoksa İPad mini mi? Apple'ın tablet modellerini karşılaştırarak, sizin için en uygun modelin hangisi olduğunu bulmaya çalıştık.

Emekleme döneminden henüz çıkmamış olmasına rağmen, tablet konusunda bize birçok model sunuluyor. Yeni iPad mini ve piyasaya sürülen dördüncü nesil modellerin yanı sıra halen satışta bulunan iPad 2 ile birlikte potansiyel kullanıcılar birçok soruyla yüz yüze. İPad almalı mıyım? Alırsam hangi modelde karar kılmalıyım? Bir karara vardığımda hangi kapasitede ürünü tercih etmeliyim? 3G/4G bağlantısı da olanını mı seçmeliyim?

Bunları ve birçoğunu sizin için teker teker cevaplamaya çalışacağız. Araştırmaya başlamadan kısa bir ipucu daha verelim: Hangi iPad'in sizin için doğru olduğu konusu ihtiyaçlarınıza bağlıdır ve bunun aslında mükemmel bir cevabı yoktur; ancak en azından cüzdanınızı hafifletmeden önce sizin için önemli noktaları aydınlatarak, olabildiğince doğru üründe karar kılmanıza yardımcı olabiliriz.

Yeni bir iPad'e ihtiyacım var mı?

iPad'imizi seviyoruz ve bu konuda yalnız değiliz. Apple CEO'su Tim Cook'un yakın zamanda ifade ettiği gibi, müşteriler Apple iPad'i almaya devam ediyor çünkü tablet kullanıcılarının üründen çok memnun olduğunu görüyorlar. Bu demektir ki hiçbirimizin aslında ciddi manada bir iPad'e ihtiyacı yok. Burada bilgisayardan çok, lüks sayılabilecek bir cihaz söz konusu. Bir iPad size büyük keyif sağlayabilir, ancak ihtiyaç çok ağır bir terim. Şöyle bir istisnai durum da olabilir tabii: eski bilgisayarınızı zaten değiştirecekseniz ve bilgisayar kullanırken gereksinimleriniz e-posta yazmak, web'de sörf yapmak, Word kullanmak, oyun oynamak vb. basit işlemlerle sınırlıysa yeni bir bilgisayar yerine bir İPad almanız mantıklı ve pratik bir seçim olabilir.

Retina ekranlı İPad, fiyatı nispeten yüksek olsa da piyasadaki en başarılı tablet modellerinden biri olarak kabul ediliyor.

Bir İPad almalı mıyım?

Bu, teoride cevabı daha kolay bir soru aslında. Eğer bir iPad istiyorsanız ve bütçenize uygun modeli bulabildiyseniz, elbette bir iPad satın almalısınız.

Ancak eğer zaten bir iPad'e sahipseniz, durum biraz daha karışıyor. Eğer Apple'ın ilk nesil modellerinden birine sahipseniz, acı gerçek şu ki, Nisan 2010'da aldığınız tabletiniz bugünkü standartlara ayak uyduramayabiliyor ne yazık ki. Tabii Retina ekranının eksikliğine rağmen hâlâ iyi çalışan, çoğu uygulamayı çalıştıran, farklı tabletlerde aşık atabilecek bir cihaza sahipsiniz.
Ancak sorun şu ki, eski iPad'iniz İOS 6'yı çalıştıramıyor. Daha şimdiden bazı popüler uygulamalar iOS'in son sürümünü gerektiriyor ve uygulama akımı hafiflemiyor. Hâlâ güncelleyemediğiniz veya yükleyemediğiniz bir uygulamayla karşılaşmadıysanız, muhtemelen eski iPad'inizi yenisiyle değiştirme süresini biraz daha uzatabilirsiniz. Ancak herhangi bir uygulamayı indirememe tatsızlığıyla sık sık karşılaşıyorsanız veya İOS 6'nın yeni özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız, zaten ileride yapacağınız model değişikliğini daha fazla ertelemenin de bir anlamı yok.

Birçok iPad kullanıcısı yeni iPad mini'ye heveslenmiş olabilir. Apple elbette ki herkesin yeni 7,9 inç tableti almasını isterdi; ancak şirketin bu küçük cihazla asıl hedeflediği kitle, henüz iPad sahibi olmayan kullanıcılar.

Eğer sahip olduğunuz 10 inç tabletinizin büyüklüğü ve ağırlığı hususunda şikayetçi değilseniz, bir iPad sahibi olarak yeni bir iPad mini satın almanız çok zor bir ihtimal.
http://imageshack.us/a/img43/6250/konuresmi1.jpg
Üçüncü nesil iPad sahibiyim, dördüncü nesil modeli satın almalı mıyım?

Büyük olasılıkla hayır. Üçüncü nesil iPad'iniz, kısa süre önce edindiğiniz güçlü, Retina ekranlı iPad'in hemen hemen aynısı. Elbette ki son model daha hızlı bir işlemciye ve gelişmiş Wi-Fi hızına sahip ama yine de hatırlatalım, elinizdeki iPad modeli de neredeyse aynı hıza sahip.

Apple'ın tasarımlarını tahmin edip her zaman doğru zamanlamayı yakalamak imkânsız. Büyük ihtimalle dördüncü nesil, Apple'in iPad'in model değişim periyodunu mart ayından ekim ayına kaydırdığının bir göstergesi. İnsanların Noel ve yılbaşı nedeniyle sevdiklerine hediye bakınmaya başladığı ekim ayında yeni bir modeli piyasaya sürmenin ne gibi bir zararı olabilir ki, değil mi?

Başka bir deyişle, mart ayında yeni bir iPad modeli çıkacağı konusunda endişeye kapılmanıza gerek yok. Büyük olasılıkla beşinci nesil için Ekim 2013'ü beklememiz gerekecek. Ben iPhone sahibiyim, eşim ise iPod touch sahibi. Bu durumda bir iPad mini almak gereksiz değil mi? Değil. iPhone'unuz ve İPod touch'ınız İPhone uygulamalarını çalıştırıyor. Elbette, Apple ilk iPad cihazını tanıttığında, kullanıcılar tarafından büyük iPod touch olarak adlandırılmıştı, mini modeli ise iPod'un biraz büyüğü izlenimini veriyor ama iPod ve iPad farklı kullanım alanlara sahip, farklı cihazlardır.

Yeni bir iPad almak istiyorum. Dördüncü nesli mi, iPad mini'yi mi, yoksa iPad 2'yi mi almalıyım?

Açıkçası, iPad 2 almak için geçerli bir argüman bulmak oldukça zor görünüyor, mini'nin fiyatı 800 liradan başlarken, iPad 2'nin en uygun modeli 850 lira. Samimiyetle söylemek gerekirse, iPad 2 ile ilgili sayabileceğimiz her madde mini ile ya eşdeğer ya da çok gerisinde. Üstelik mini'nin fiyatı daha uygun.

Birkaç inç ekran alanını feda ediyorsunuz ama 2012'de piyasaya çıkan mini, 2011 yılından kalma iPad 2'ye nazaran daha fazla İOS özelliklerini destekliyor. Eğer maliyet sizin için önemli bir noktaysa, ileriye dönük seçiminiz daha güçlü olan iPad mini olmalıdır.

Dördüncü nesil iPad'in fiyatları 1.200 liradan başlıyor, mini ile büyük ekran kardeşleri arasındaki 400 lira kadar farkı ödemek size çok dokunmayacaksa, Apple'ın piyasada en güçlü ve hızlı modeli olan iPad 4, göz önünde tutulmaya değer bir seçim olacaktır.

Nasıl ki mini modeli iPad 2'yi geride bıraktıysa, dördüncü nesil modelinin özellikleri de mini'yi geride bırakacağa benziyor.

Yine de daha kolay taşınabilirliğinden ve tek elle kullanımından dolayı tercihiniz küçük boyuttan yanaysa mini sizin için daha doğru seçenek olabilir, tabii Retina ekran eksikliği sizi rahatsız etmeyecekse

Hangi iPad'i alacağımı biliyorum ama hangi kapasiteyi almalıyım? 3G'ye gereksinimim var mı?

iPad'inizin belleğini sonrada artıramazsınız. Seçiminiz kalıcı bir seçimdir ve pişmanlığınızda hiçbir şey değiştirmeyecektir. Tavsiyemiz şu: Bütçenizin izin verdiği kadar yüksek kapasiteye sahip bir seçim yapın. Her iPad en az 16 GB alana sahiptir. 32 GB modellere yaklaşık 200-500 TL farkla sahip olabilirsiniz. 64 GB cihaza ise 400 TL ile 800 TL arasında bir fark ödüyorsunuz. Dördüncü nesil iPad modelinde 16,32 ve 64 GB fiyatları sırasıyla 1.150 TL, 1.450 TL ve 1.650 TL civarında.

Uygulama boyutları giderek artıyor. Fotoğraflarınızı ve videolarınızı iPad'e kopyalamanız durumda da ciddi miktarda gigabayt söz konusu. Kısacası, 16 GB günümüzde bir İOS cihazı için biraz kısıtlayıcı olacaktır.
http://imageshack.us/a/img836/4626/konuresmi2.jpg
Müziklerinizi iPad'de depolamaz ve fotoğrafları zaman zaman iPad'inizden silip, bilgisayarınıza kaydederseniz 32 GB alanın ihtiyaçlarınızı karşılayacağı görüşündeyiz. iPad'inize 3G (ve T ürkiye'de olmayan 4G) özelliğini eklemeniz de fiyata 300-700 TL ilave anlamına geliyor. Örneğin fiyatı 1.150 TL olan 16 GB İPad 4,4G özelliğiyle 1.450 TL'ye mal oluyor.

Elbette bu fiyata data hattı | faturanız dâhil değil. 3G özelliğine sahip iPad almanız veya almamanız, nasıl kullanmayı düşündüğünüze bağlı bir seçim. Eğer zaten 3G bağlantılı bir cep telefonunuz varsa, telefonunuzun kişisel erişim noktası özelliğini açarak Wi-Fi özellikli iPad'inizi telefonunuz üzerinden internete bağlayabilirsiniz. Ayrıca, bir kafede, restoranda veya evde otururken veya otelde konaklarken kablosuz ağ bulmak kolay bir iş. Sırf 3G özelliği ve SİM kart üzerinden internet bağlantısı olduğu için bir iPad'e fazladan birkaç yüz lira vermek, tamamen sizin kişisel tercihinize bağlı. Ancak, otobüste, metroda, yolda internete bağlanmak istiyorsanız ve cep telefonunuzdaki interneti iPad ile paylaştıramıyorsanız, unutmayın ki, tıpkı kapasite seçiminde de olduğu gibi, sonradan değiştiremeyeceğiniz bir özellikle karşı karşıyasınız. İleride ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız doğrudan 3G destekleyen bir iPad almanız gerekiyor.

Tekrar özetleyelim

Kısacası, istiyorsanız ve bütçeniz buna izin veriyorsa, bir iPad satın alın. Taşınabilirliğe önem veriyorsanız, Retina ekranın eksikliği sizin için sorun değilse ve bütçeniz kısıtlıysa iPad mini sizin için en doğru seçenek olacaktır; ancak iPad 2'yi tercih etmemenizi öneririz.

Bütçeniz izin verdiğince yükse k kapasiteli bir cihaz alın ve daima Wi-Fi erişimi olan yerlerde çalışmıyorsanız 3G/4G desteği olan modelleri tercih edin.
Bu iletiyi değerlendirin:
6 yıl kadar önce
·
#5856
:D
  • Sayfa :
  • 1
Henüz bu iletiye bir yanıt yazılmamış.
Bu iletiye ilk yanıt yazan siz olun!
Yanıtınız
Güvenlik Kodu
Sitemizi bot ve izinsiz yazılımlardan korumak için sorunuzu göndermeden önce güvenlik kodunu yazmanızı istiyoruz.