Salı, 20 Ağustos 2013
  2 Yanıtları
  15.2K Ziyaretleri
  Abone olun
ACİLEN YARDIMINIZA İHTİYACIM VAR. ALMANYADAN S4 ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM. DÖNÜŞ TARİHİM 2 EYLÜL. TELEFONU TÜRKİYEYE GELİR GELMEZ IMEİ KAYDI YAPTIRACAGIM. FAKAT TELEFONA ALMANYA YAZILIMI YÜKLÜ OLDUĞUNDAN TÜRKİYEDE KAPANABİLİR YADA GÜNCELLEME YAPMAZ DİYORLAR. SIKINTIM BU. YANITLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.
SAYGILARIMLA
Bu iletiyi değerlendirin:
10 yıl kadar önce
·
#1474
Merhaba. Yurt dışından Türkiye'de telefon getirmekle ilgili sorunuza internet üzerinde yaptığım araştırmalarda aşağıdaki önemli bilgileri buldum. Umarım aşağıdaki bilgiler sorularınıza cevap alır.

Yurtdışından telefon getirecekler dikkat

- Öncelikle yurtdışından sadece 2 yılda bir telefon getirebilirsiniz. Aksi taktirde cihazın IMEI kaydı yapılmaz.

- Bir diğer nokta ise yurtdışından getirilen telefonların en geç 1 ay içerisinde ilgili abone merkezine kaydettirilmesi. Aksi halde IMEI kaydı bu süre sona erdiğinde yapılmaz.

- 15 Haziran 2012 tarihi itibariyle yurtdışından telefon getirenlerin IMEI kaydı yapabilmesi için 100 TL'lik harç ücretini de ödemesi gerekiyor.

- Daha önce operatörlere giderek IMEI kaydı yapan kullanıcılar bugünden itibaren e-devlet şifresini kullanarak BTK'nın internet sitesine girdiği taktirde IMEI kaydını yapabilecek.

- Ancak IMEI kaydından önce yurt dışından telefon getirenlerin, öncelikle 100 liralık harç bedelini vergi dairelerine ya da Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bankalara yatırmaları gerekiyor.

- BTK'nın internet sitesine girilerek 'IMEI Kayıt Başvurusu' yapılacak. Talep edilen bilgilerin sisteme girilmesi ile kayıt işlemi tamamlanacak. Maliye Bakanlığı ile yapılan entegrasyon çalışması kapsamında anlık olarak kişinin ücret yatırdığına dair bilgi, sistem üzerinden doğrulanacak.

- Talep edilen bilgilerin sisteme girilmesi ile kayıt işlemi tamamlanacak ve sorun yaşanmadığı taktirde telefonunuzun IMEI kaydı yapılmış olacak.

- BTK Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden kişinin iki yıl içinde başka bir cihaz kaydı yaptırıp yaptırmadığı, yurt dışından geliş tarihinden itibaren olan bir aylık sürenin geçip geçmediği, vatandaşın girmiş olduğu IMEI numarasının hatalı olup olmadığına ilişkin kontroller yapılacak.

- IMEI'si kayıtlı olmayan telefonlar operatörlerin hizmetinden faydalanamaz.

- Yurtdışından telefon getiren kullanıcıların en çok şikayet ettiği konuların başında telefonların hiçbir şekilde çalışmaması.

- Bunun sebebi ise ülkemizde kullanılamayan CDMA altyapısı. Bu altyapıyı sunan Verizon ve Sprint gibi operatörler kullanıcılarına SIM kartsız telefon kullanımına olanak veriyor. Oysa ülkemizde böyle bir hizmet verilmiyor ve kullanıcılar zor durumda kalıyor.

- Bu nedenle yurtdışından telefon almadan önce alacağınız cihazınızın GSM şebekesini desteklemesine mutlaka dikkat edin.

Yurtdışından Getirilen Telefonların Pasaport İle İMEİ Kaydı

Yurtdışından gelen cihazlarda Ülkemizde başlatılan bir uygulama ile Pasaport üzerine İMEİ Kaydı yapılması zorunluğu oluşmuştur. Kaçak olarak ülkeye sokulan telefonların önüne geçmek amacıyla başlatılan bu uygulama genel olarak aşağıdaki şartlar üzerinden yapılmaktadır.

Pasaport üzerine İMEİ Kaydı yapılmayarak başka telefonların İMEİ Numaralarını yeni telefona eklemek koşulu ile Yasal Olmayan yollardan da İMEİ Düzenlemesi yapılabilir.

Ama bu şekilde yapılan işlemlerde birkaç ay içerisinde tekrar İMEİ Sorunu yaşamanız mümkündür. Yasal manada en garanti yok Pasaport Üzerine İMEİ Kaydı yaptırmaktır. Diğer işlemlerin yasal geçerliliği yoktur.

- Harç Ücretleri 15 Haziran 2012 tarihinden itibaren 115 TL olarak güncellenmiştir. Sitesinde ücret 100 TL olarak görülmekte ancak 115 TL ödeme alınmaktadır.

Pasaport Üzerine İMEİ Kaydı İçin Şartlar

- İMEİ Kaydı yapılacak pasaportun ülkeye giriş tarihi 30 Günden eski olmamalıdır. Yani son giriş tarihi son bir ay içerisinde olmalıdır.
- İMEİ Kaydı yapılacak Pasaport üzerinde kesinlikle giriş mührü olmalıdır. Mühür yoksa veya okunmuyorsa Emniyet Müdürlüğünden Ülkeye Giril Tarihi ile ilgili bir kağıt alınması gerekmektedir.
- İMEİ Kaydı yapılacak Pasaport ile son 2 yıl içerisinde başka Telefon Kaydı yapılmamış olmalıdır. Kayıt yapılan Pasaport üzerine 2 senede bir yeni kayıt alınabilir.
- Telefon ülkeye giriş yapıldıktan sonra 1 Hafta ile 1 Ay gibi bir sürede Kullanıma Kapanabilir.
- Bir kez İMEİ kaydı yapılan telefon sonraki yıllarda dilediği kadar ülkeye giriş ve çıkış yapabilir. Tekrar İMEİ Kaydı gerekmez.
- İMEİ Kaydı yapıldıktan sonra firma tarafından size verilen kağıdı saklamanız gerekmektedir. Bu sayede kaydınızın sorunlu bir duruma düşmesi durumunda yasal işlem yapabilirsiniz.
- İMEİ Kaydı yaptırdığınız firmalar belirli bir ücret karşılığı bunu yapmaktadır. Bu ücret 5 TL’den başlamaktadır. Birçok firma 10 TL ödeme ile bunu yapmaktadır.
- İMEİ Kaydı için başvuruda bulunurken Pasaportun Orjinali, Pasaport Sahibinin Kimliği ve Telefon İMEİ Kodu yanınızda olmalıdır. Aksi taktirde işlem yapılmayacaktır.
- İMEİ Kaydından sonra Kapanan telefonlar max. 5 iş günü içerisinde açılır. Kapanmamış telefonlar sorunsuz kullanılmaya devam edilebilir.

Pasaport Kaydı Harç Ücretlerinin Yatırılması

115 TL tutarındaki PASAPORT HARÇ ÜCRETİ için Vergi Daireleri üzerinden ödeme yapabileceğiniz gibi aşağıdaki bankalar üzerinden de ödeme yapabilirsin

Aşağıdaki tüm bankaların şubelerinden ya da internet şubesinden 9151 vergi kodlu yolcuceptel açıklaması altında ödeyebilirsiniz: İşte o bankalar:

Halk Bankası
Vakıfbank
Bank Asya
Anadolu Bank
Aktif Yatırım Bankası
Alternatif Bank
Türkiye Finans Katılım Bankası
Albaraka Türk
Tekstilbank
TEB
Turkish Bank
Ziraat Bankası
İş Bankası
Garanti Bankası


E-Devlet Sisteminden Pasaport İle IMEI Kaydı İşlemleri

- Yurt dışından getirilen telefon için 115 TL’lik harç vergi daireleri ya da bankalara yatırılması ve dekontun saklanması gerekecek.
- E-devlet şifresi ile http://www.turkiye.gov.tr sitesinden BTK’nın başlığı altında IMEI sayfasına girilecek ve kişisel bilgilerle, pasaport bilgileri ve ödeme dekontu bilgilerinin doldurulması gerekecek.
- BTK’nın kendi sistemi, vatandaşın ödeme bilgisini ödemenin yapıldığı bankadan, pasaport bilgisini emniyet genel müdürlüğünden anlık olarak doğrulayarak IMEI kaydını otomatik gerçekleştirecek.

İMEİ Kaydı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yurtdışından gelen cihazım kapandı. İMEİ Kayıt İşlemini yaptırdım. Cihazım kaç günde açılır?
Cihazın açılma süresi ortalama 5 İş Günüdür. Yani 1 hafta içerisinde telefonunuz açılacaktır. Bu süreç Abone Merkezinin sizden aldığı evrakları TK’ya ulaştırması sonrasında başlar. Evraklar geç giderse süreç 15 güne kadar çıkabilir. Cihazınızın açılıp açılmadığını öğrenmek için cihazınız açık ise kapatıp yeniden açmanız gerekir.

Yurtdışından getirdiğim telefonun Faturası yok. Kayıt işlemi yaptırabilir miyim?
Cihazınızın Faturası sorgulanmamaktadır. Kutusu, Faturası gibi ürünlere ihtiyacınız yoktur. Cihazınızın İMEİ Numarasının olması yeterli olacaktır.

Cihaz benim ancak Pasaport başkasının. Sorun olur mu?
Hayır. Sorun olmaz. Kayıt yaptırabilirsiniz.

Kayıt işlemi başka yerde yapılacak. Cihazın orada olması gerekiyor mu?
Kayıt İşlemi için Pasaport ve Pasaport Sahibinin bayide olması yeterlidir. Ayrıca yeni sisteme göre Vergi Dairesinden alınan Formunda kişinin yanında olması gerekmektedir. Telefon yanınızda değilse İMEİ Kodunu kayıt işleminin yapılacağı noktaya bildirmeniz yeterli olacaktır. Cihazın fiziksel olarak orada olması gerekmez.

İmei Kayıt İşlem Ücreti ne kadardır?
Bu bayilerin kar marjına göre değişmektedir. Ancak Min. 5 TL olmak kaydı ile 10 – 20 – 30 TL gibi rakamlar alınabilmektedir. Kayıt işlemini ARA BAYİLERDEN yaptırmanız durumunda maliyet artacaktır. ANA BAYİLERDEN işlem yaptırmanız daha uygun olacaktır. Buna ek olarak 15 Haziran 2012 tarihinden itibaren 115 TL Harç Ödemesi alınmaya başlanmıştır. Detaylara üstte bulunan bilgilendirme sayfasından ulaşabilirsiniz.

İMEİ Kaydı Başkasının Pasaportuna Olursa Benim Avantajım – Dezavantajım Ne Olur?
Eğer kişiyi tanımıyorsanız Pasaport Kaydı yaptırmayın derim. Çünkü 3 gün sonra benim bilgim dışında yapılmış, Hattım çalındı, Kaybettim gibi gerekçeler ile TK’dan kayıt sildirme işlemi yapılabilir. Kişiyi tanımadığınız için mağdur olursunuz. En güveniliri Kendi Pasaportunuz yada bir yakınınızın pasaportu ile işlem yaptırmanızdır.

Dışarıda 100 – 200 TL Kayıt Yaptıranlar Güvenilir midir?
Elbette ki güvenilir kişiler vardır. Ancak bu tarz işlere girmeniz sizin için ileride yeniden Kayıt gibi ek işlere neden olabilir. Tanımadığınız kişilerden fazla kayıt yaptırmayın.

Yabancı Pasaport İle Kayıt Yaptırabilir miyim?
Elbette ki Yabancı Pasaport ile İMEİ Kaydı yaptırmanız mümkündür. Ancak bazı ara şartlar vardır. Öncelikle Yabancı Pasaport sahibinin TEK HAT Kullanma ve Belirli Bir Süreçte Telefonu açtırma gibi bir durumu vardır. Bayiden telefonu aktif ederken size bir hat verilecektir ve cihazınız sadece o hat ile kullanılabilecektir. Bunun yanında Yabancı Pasaport sahibi iseniz ve İkametgah sunamıyorsanız telefonunuz sadece 3-6 ay gibi süreçler içerisinde de aktif olabilir.

Yurt dışından gelen cihazımı Türkiye’de nasıl kullanabilirim?
5809 sayılı Kanunun “İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremezler.” hükmü uyarınca cihazların sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için kayıt altına alınmaları gerekmektedir.

Kayıt işlemini nerede yaptırabilirim?
Cihaz kayıt işlemini GSM işletmecilerinin Abone Kayıt Merkezlerinde yaptırabilirsiniz.

AVEA
TURKCELL
VODAFONE

Kayıt yaptırılma zorunluluğu bulunan cihazlar nelerdir?
İçinde SIM kartı bulunan ve yurt dışından toplu ithalat harici bir yöntemle getirtilen tüm cihazlar bu kapsama girmektedir. Örneğin yurt dışından alınan iPad’in Türkiye’ye getirilmesi halinde cihazın SIM kart özelliklerinin kullanılabilmesi için (GSM şebekesinde kullanılabilmesi) IMEI kayıt işlemi yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde cihazın SIM kartı ile kullanılan özellikleri ülkemiz operatörlerinde kullanılamamaktadır.

Kayıt işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde başka herhangi bir cihaz kaydında kullanılmamış olması ve kişinin son 1 ay içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış olması gerekmektedir. Bu yüzden pasaportun üzerinde giriş mührü bulunmasına ve söz konusu mührün okunaklı olmasına dikkat edilmelidir.

Kayıt işlemi için öncelikle ne yapılması gerekmektedir?
Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan 16.06.2012 tarihli ve 28325 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Harçlar Kanunu Genel Tebliği” uyarınca herhangi bir Vergi Dairesine gidilmesi gerekmektedir.

Kayıt için herhangi bir harç bedeli yatırılması gerekmekte midir?
“Harçlar Kanunu Genel Tebliği” uyarınca 100 TL. harç bedeli yatırılması ve bedelinin ödendiğine dair makbuzun alınması gerekmektedir.

Dekontta dikkat edilmesi gereken husus nedir?
Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarasının yer alması gerekmektedir. IMEI numarasının doğru olmasına dikkat edilmelidir.

Kayıt işlemi için yapılması gereken ikinci adım nedir?
Pasaport sahibinin pasaportun asli ve dekontu ile birlikte (bizzat basvurulmasi gerekli, çünkü kayit belgelerinin Kuruma geldigi ve kontrol edildigi asamada pasaporttaki imza ile kayit belgesindeki imzanin ayni olup olmadigi karsilastirilmaktadir) mobil isletmecilerin abone kayit merkezlerine veya e-Devlet sifresi ile http://www.turkiye.gov.tr adresinden basvuru yapmasi gerekmektedir. Bu kapsamda pasaport sahibinin abone kayit merkezlerinden yapilan basvuru sirasinda imzaladigi bir dilekçeye pasaportun kimlik, resim ve yurda giris sayfalarinin bulundugu sayfalarin birer nüshasi ile dekont aslinin eklenmesi gerekmektedir. e-Devlet Kapisi üzerinden yapilan basvurularda ise pasaport sahibi olan kisi, sahsina ait bilgileri sisteme girerek kaydini yaptirabilmektedir. e-Devlet Kapisi üzerinden yapilan basvurularda kisiden herhangi belge talep edilmemektedir. Kisinin beyani esas alinmakta ve elektronik ortamda kontroller yapilmaktadir.

Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediği nasıl öğrenilir?
Cihaz kayıt başvurusunun akabinde, (http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php adresinden herhangi bir cihazın kayıt durumu öğrenilebilmektedir. “IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış olup Kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır” şeklinde bir ifade yer almaktadır. Abone kayıt merkezine verilen evrakların Kuruma ulaşması ile bilgi ve belgelerin kontrol edilerek onay verilmesinin akabinde sorgulama ekranında “IMEI numarası kayıtlı” ifadesi yer alacaktır.

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile yapılan ve 01.02.2008 tarihinden itibaren geçerli olan düzenlemeye göre bir kişiye yurtdışından 2 takvim yılında 1 adet cep telefonu getirebilme hakkı tanınmış, yolcunun yurda giriş yaptığı tarihten itibaren en geç 1 ay içerisinde cep telefonunun kayıt altına alınması zorunluluğu getirilmiştir.1 ay olarak verilen süre sistem tarafından kontrol edildiğinden bir aylık süre zarfında işlem yaptırılmadığı takdirde IMEI kayıt işlemi yapılamamaktadır.

Diğer taraftan, 01.02.2008 tarihinden sonra yurda giriş yapan TC uyruklu vatandaşların cihaz kayıt işlemi yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde yapılmaya devam edilmekte iken; Maliye Bakanlığınca çıkarılan, 15/06/2012 tarih ve28324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 6322 Sayılı Kanun gereğince, söz konusu kayıt işleminin yapılabilmesi için vergi dairelerine 2012 yılı için 100TL harç yatırılması uygulaması getirilmiştir.

Bu nedenle, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgini haiz cihazların kayıt işlemleri için vergi dairelerine 2012 yılı için 100TL harç yatırılması ve harç ödendi belgesinin aslı, pasaport türünün, yurda giriş/çıkış damgalarının, resminin ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfaların birer fotokopisi, üzerinde cihaz IMEI numarasının bulunduğu dilekçe ve pasaportunun aslı ile birlikte en geç bir ay içerisinde Abone Kayıt Merkezlerine başvurması gerekmektedir.

Abone Kayıt Merkezi yetkilileri tarafından pasaportun aslı görüldükten sonra dilekçenin üzerine “Aslı Görülmüştür” damgası ve başvuru mercii kaşesi basılmakta ve alınan belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderilmektedir.

Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezine başvuruda bulundum. İşlemlerimin tamamlandığını nasıl anlarım?
Cihaza ilişkin olarak sunulan belgelerde ve cihazın elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmaması halinde, cihaza ilişkin bilgiler eş zamanlı olarak Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) girilmekte ve cihazın IMEI numarası kayıt altına alınmaktadır.

Abone kayıt merkezlerince İşlemi tamamlanan cihaz http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php ” internet adresinde yapılan sorgulamasında “IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış ancak, Kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır” olarak görünmektedir.

GSM Operatörleri tarafından abone kayıt merkezlerine teslim edilen evrakların Kuruma gönderilmesi sonrasında evraklar incelenmekte olup; eksik ya da hatalı evrakların olması durumunda cihaz tekrar siyah listeye alınmaktadır. Evrakların incelenmesi sonrasında evrakların tam ve sorunsuz olması durumunda cihazın kayıt işlemi onaylanmakta ve sorgu adresinde “ IMEI numarası kayıtlı” ifadesi yer almaktadır.

Gerekli belgeler ile birlikte Abone Kayıt Merkezi’ne başvuruda bulunmuştum. Ancak cihazıma yasal uyarı mesajı geldi ve cihazım haberleşmeye kapandı. Ne yapabilirim?
GSM İşletmecilerinin Abone Kayıt Merkezleri tarafından alınan kayıtlar elektronik ortamda ve belge olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na iletilmektedir. Elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmayan bütün başvurular, kişilerin mağdur olmamasını teminen eş zamanlı olarak Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) aktarılmaktadır. Daha sonra yapılan incelemede belgelerinde eksiklik ya da yanlışlık olan cihazlara ait IMEI numaraları tekrar kayıt dışına çıkarılmaktadır. Bu nedenle verilen evrakların abone kayıt merkezlerine eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir.

Yurt dışından getirilen ve gümrük işlemleri yapılan her cihaz kayıt altına alınır mı?
Yurt dışından getirilmiş olmakla birlikte elektronik kimlik bilgisinin değiştirilmiş olduğu tespit edilen ya da elektronik kimlik bilgisinde sorun olduğu tespit edilen cihazlar kayıt altına alınmamaktadır.

Posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihazımı kayıt altına aldırabilir miyim ?
Yurt dışından bireysel ithalat yolu ile getirilen cihazlar Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün düzenlemeleri doğrultusunda kayıt altına alınmakta olup; posta ile gelen ya da internet üzerinden satın alınan cihazlar kayıt altına alınmamaktadır.

Yurt dışından gelirken iki adet cihaz aldım. Kayıt işlemi yaptırabilir miyim?
Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile 01.02.2008 tarihinden itibaren iki takvim yılı içerisinde bir adet cep telefonunun yurda getirilebileceği belirlenmiştir.

Bu çerçevede, 01.02.2008 tarihinden itibaren iki takvim yılı içinde aynı kişi adına birden fazla cihaz kayıt işlemi yapılmasının önüne geçmek üzere Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nde gerekli önlemler alınmıştır.

Kısa sürede Türkiye’de kalacak olanların cihazlarını kayıt altına aldırmaları gerekiyor mu?
Geçici süreyle Türkiye’de bulunan kişilerin (turist, gurbetçi vatandaşlar ve benzeri); ülkemizde faaliyet gösteren herhangi bir GSM işletmecisi ile abonelik sözleşmesi yapmaları durumunda; işletmeci tarafından kişilerin cihazlarına ait IMEI numarası ve sözleşme yapılan cep telefonu numarası Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne girilmek suretiyle eşleştirilmekte ve ilgili IMEI numarası sadece ilgili telefon numarası ile kullanıma açılmaktadır.

Eşleştirme işlemi için pasaport ve abonelik sözleşmesi ile Abone Kayıt Merkezlerine başvurulması gerekmektedir.

Yabancı uyruklu kişilere ait cihazlar kayıt altına alınabilir mi?
Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklulardan diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenlerden;
- Diplomat ve askeri personelin pasaport veya kimlik belgesini,
- Öğrencilerin; öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenci olduklarına dair belgeyi,
- İkamet eden diğerlerinin ise; ikamet belgesini

ve pasaportlarının aslını ibraz etmek suretiyle Abone Kayıt Merkezlerine sunmaları gerekmektedir.

Abone Kayıt Merkezi yetkilileri tarafından pasaportun aslı görüldükten sonra dilekçenin üzerine “Aslı Görülmüştür” damgası ve başvuru mercii kaşesi basılmakta ve alınan belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na gönderilmektedir.


[/b]TK Tarafından Yetkilendirilmiş Cihaz Kayıt Bayileri Listesi[/b]

TK Tarafından yetki verilmiş Cihaz Kayıt Bürolarının listesi aşağıdaki gibidir. Bu noktalardan kayıt işlemi yaptırmanızda fayda vardır.

Turkcell Kayıt Noktaları
Avea Kayıt Noktaları
Vodafone Kayıt Noktaları

BTK Tarafından Yapılan Yasal Açıklama…
“Son günlerde, yurtdışından getirdikleri kayıt dışı cihazlarını kaydettirmek isteyen vatandaşlarımıza yönelik, gerek internet üzerinden gerek farklı mecralardan ilana çıkarak Gümrük Mevzuatı’na ve Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik’e aykırı olarak ücreti karşılığında kayıt edilebileceği ifade edilen haberlere ve duyurulara rastlanılmaktadır. Yurtdışından getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların ne şekilde kayıt altına alınacağı aşağıda belirtilmekte olup, her hangi bir mağduriyete uğramamak için vatandaşlarımızın bunun dışındaki hiçbir yönteme itibar etmemesi gerekmektedir. Hukuk dışı yollara tevessül ederek bu tarz ilana çıkan ve cihaz kaydı yapacağını iddia eden kişi ya da Kurumlar ve bu işlemi yaptıranlar hakkında Savcılığa Suç Duyurusunda bulunulmaktadır. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınma işlemleri, 27 Haziran 2009 tarihli ve 27271 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik” kapsamında yürütülmektedir. Bu işlemlerin müracaatı Kurum tarafından yetkilendirilmiş Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.ya da Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. şirketlerinin Abone Kayıt Merkezleri (AKM) tarafından, yönetmelikte zikredilen belgelerin cihazı getiren kişi tarafından asıllarının ibraz edilmesini müteakip birer nüshalarının AKM’ye teslim edilmesi suretiyle başlatılmaktadır. Sonrasında İşletmecilerin merkezlerinde toplanan belgeler bir sonraki ayın 20′sine kadar Kurum Merkezimize gönderilmekte ve belgelerin incelenip cihazın Gümrük Mevzuatına ve Yönetmeliğimize uygun olarak yurda sokulduğunun anlaşılmasını müteakip cihaz kayıt altına alınmaktadır. Gönderilen evraklar içerisinde sahte, eksik ya da hatalı evrakların bulunması durumunda kayıt işlemi iptal edilerek cihaz kullanıma kapatılmakta ve sahte kayıt işlemi yaptıranlar hakkında yasal işlemler başlatılabilmektedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının düzenlemesine göre yurt dışından bireysel yolla bir kişi iki takvim yılında sadece 1 tane cihaz getirebilir ve bu cihazı kayıt ettirebilir. Bu kayıtların da yurda giriş yaptıktan sonra 1 ay içerisinde yapılması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için kendi pasaport bilgilerini ücret karşılığı ya da ücretsiz olarak başkalarına vermemeleri, yurda usulsüz şekilde getirilen cihazları satın almamaları ve bu tür işlemleri yaptıklarını beyan kişilere itibar etmemeleri gerekmektedir. Ayrıca Kurumumuzun çağrı merkezi (0312 232 23 23 – 444 9 777) 7/24 olarak vatandaşlarımızın hizmetinde olup; tereddüt hasıl olan konularda vatandaşlarımızın bilgi almasında faydalı olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
10 yıl kadar önce
·
#1831
merhaba arkadaşlar yurtdışından sony xperia e geldi ve kapandı ağda kayıtlı değil diyor aramak istediğim zaman pasaport bulamadım açtırmak için.telefonculara gittim bu modele ımeı atamıyoruz dediler.ne yapmam lazım?
  • Sayfa :
  • 1
Henüz bu iletiye bir yanıt yazılmamış.
Bu iletiye ilk yanıt yazan siz olun!
Yanıtınız
Güvenlik Kodu
Sitemizi bot ve izinsiz yazılımlardan korumak için sorunuzu göndermeden önce güvenlik kodunu yazmanızı istiyoruz.