Sony akıllı telefonları, ekranlarındaki koruyucu bir filmle geliyor. Bu filmi nasıl sökmeniz gerektiğini anlatıyoruz.

Akıllı telefonların ekranlarını korumak için geliştirilen ekran filmleri ayrıca satılıyor. Bu filmlerle ekranın çizilme gibi tehlikelere karşı korunması hedefleniyor. Eğer bu filmlere ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız, kolaylıkla çıkartabilirsiniz. Ancak Sony akıllı telefonlarının fabrika çıkışında bu filmler üzerlerinde bulunuyor. Sorun şu ki altındaki camı korumaya amaçlayan bu filmler çok ince ve dikkatli sökülmediklerinde ekranda rahatsız edici lekeler bırakabiliyorlar.

Sony'ye neden bu filmleri tercih ettiğini sorduğumuzda, kullanıcıların ekran konusundaki hassasiyetlerini göz önünde bulundurduklarını ve önlem olarak bu filmlerin istendiği yanıtını aldık. Ancak görünen o ki Sony, kullamcılann bu filmden nasıl kurtulacaklarını o kadar göz önünde bulundurmuyor. Eğer dikkatli davranırsanız, ekranınız zarar görmeden bu filmden kurtulabilirsiniz.Yine de fabrikanın sunduğu filmi çıkartmak o kadar kolay değil. Tırnağınızla ya da bir kalem yardımıyla sökebildiğiniz diğer filmlere benzemiyor. Aslına bakarsanız Sony, çizilmelere karşı hayli dayanıklı olan Gorilla ve Dragontrail tipi camlar kullandığından, bu filmler o kadar da şart değil. Çoğu kullanıcı da forumlardan ve blog'lardan anladığımız kadarıyla bu filmden pek memnun değil. Görünen o ki bu filmler ekranda iz varmış hissini daha çok yaşatıyor. BlogTarı ve forumları incelemeye devam ettiğimizde kullanıcıların bu filmi çıkartmakta hayli zorlandıkları izlenimini edindik. Kimi kullanıcılar bir bisturi benzeri cihazlar yardımıyla bu filmi çıkarttıklarını belirtirken, bazı kullanıcılar da filmi bir süre ısıtmanın çıkartma işlemini kolaylaştırdığı iddiasında bulunuyor.

Biraz dikkatle sorunu aşabilirsiniz

Bahsedilen tüm yöntemler bize içinde tehlike barındırdığı izlenimini verdi: Bisturi tarzı aygıtlar cihazın ekranına ve hatta gövdesine zarar verebilir. Gereğinden fazla ısıya maruz kaldığında ise dokunmatik ekranın ve elektronik devrelerin zarar görmesi olasılıklar arasında.

Oysa her iki yöntemi birleştirdiğimizde harika bir sonuç elde ettik. Isısı 50 dereceyi geçmeyen bir ısı tabancasıyla kısa bir süre filmi ısıtıp bisturi ile dikkatlice kazıdığımızda, kolaylıkla yüzeyden ayrıldığını tespit ettik.

Bisturinin keskin yüzeyini, cihazın ekranıyla temas etmemesine özellikle dikkat ettik. Sonuçta fabrika standardı olarak gelen filmi kolaylıkla cihazdan ayırdık. Sony'nin logo'su filmin üzerinde olduğundan cihazda artık belirmiyordu. Aslına bakarsanız logosuz siyah yüzeyiyle cihaz çok daha çekici görünüyordu.

NASIL YAPILIR?

1 HAZIRLIK İlk adım olarak akıllı telefonunuzu kapatın ve bataryasını çıkartın. İşlemlere başlamadan önce daha sonra ihtiyaç duyacağınız her şeyin yanınızda hazır bulunduğundan emin olun. Filmin sökülmesi için göreve uygun aygıtlar şart: Maket bıçağı, cımbız, törpü gibi cihazlar filmin dayanıklılığına karşı elinizin altında olmalı. Isı tabancasını ekranı ısıtmada kullandık. Ancak bunun yerine siz bir saç kurutma makinesini kullanabilirsiniz. Ayrıca yanınızda bir parça alkol ve bez de bulunmalı. Bunları ise sökme işlemi tamamlandıktan sonra ekranı temizlemek için kullanacağız.

2 ISITMA Saç kurutma makinesini alın ve Sony Smartphone'un ekranının yüzeyini ısıtmaya başlayın. Bir taraftan da elinizle ekran yüzeyini denetleyerek ısının seviyesini ölçün. Elinizi yakmayan 50 derecelik seviye yeterli olacaktır. Burada kuralı şöyle özetleyebiliriz: Elinizi yakıyorsa, ekranı da yakacaktır. Aksi takdirde sadece ekrana değil, ekranın altındaki duyarlı elektronik devrelere de zarar vererek cihazınızı kullanılamaz hale getirmeniz mümkün. Isıtmaya belli bir köşeden başlayın. Isıtma işlemi esnasında bir arkadaşınızdan da yardım alabilirsiniz. Böylelikle biri saç kurutma makinesini tutarken, diğeri ekranı denetleyebilir.

3 ÇIKARTMA Eğer film belirli bir noktada yeterince ısmdıysa, maket bıçağını alın ve ekran ile film arasına sokmaya çalışın. Çok fazla kuvvet uygulamamaya dikkat edin. Eğer eliniz gereksiz kuvvet yüzünden kayarsa, cihazda istenmeyen çizikler oluşturabilirsiniz. Ekranla boğuşmaya başladıysanız, bu durmanız gerektiği anlamına geliyor. Eğer filmi birkaç santimetre aralayabildiyseniz parmaklarınızla ya da cımbızla çekmeye başlayın. Aşağı doğru çektikçe kalan kısımlarda işleminizin kolaylaşması için ısıtmaya devam edebilirsiniz. Tabii gereğinden fazla ısı kullanmamayı unutmamalısınız.

4 TEMİZLEME Filmi tamamen çıkarttıktan sonra ekran yüzeyini iyice inceleyin. Üzerinde hala yapışkanlar bulunabilir. Bu arta kalan lekeleri ekranın yüzeyinden temizleyerek çıkartmanız gerekiyor. Bunun için yanınızda bulunan bez parçasına, nemlendirecek kadar alkol dökün ve fazla bastırmadan ekran yüzeyindeki lekeleri silmeye başlayın. Artık tamamen filmden ve lekelerden arındırılmış Sony Xperia'nızm görünüm olarak iPhone'dan ya da Samsung Galaxyden hiçbir farkı kalmayacak.