Salı, 03 Haziran 2014
  0 Yanıtları
  7.4K Ziyaretleri
  Abone olun
Windows 8.1, kullanıcıların Windows 8'a getirdiği eleştirileri yanıtlıyor ve yenilikleri de beraberinde getiriyor.

Winclows, 1985’te ortaya çıktı ve siyah-beyaz yada yeşil-siyah sıkıcı ekranlardansa kişisel bilgisayarlara renkli, grafik arayüz sunan bir işletim sistemiydi. Bu, 1985 yılı için bir devrimdi.
http://i.hizliresim.com/oQN5Lk.png
Yıllar geçti ve grafik arayüzlü işletim sistemleri standart hâle geldi, değişti, güzelleşti, kullanıcı deneyimlerine göre şekillendirildi. Daha gerçekçi grafikler, animasyonlar ortaya çıktı. Apple iPad ile tablet kavramı birden popülerleşti ve taşmabilirlikte yeni bir dönem başladı. İnsanların bilgisayarlarını ve tablet gibi cihazlarını her yere taşıması, işletim sistemlerinin kullanım alanını genişletti ve artık işletim sistemleri için dokunmatik ekranlarda kullanılabilme ihtiyacı doğdu. Bu ihtiyacı gören Microsoft 2012 yılında Windows 8’i duyurdu.

Dokunmatik ekranlar için özel olarak geliştirilen bu işletim sistemi, Windows'un gücünü kolayca taşınabilen ortamlara aktarmayı amaçladı.

Windows 8, PC segmentinde bir değişim yaratma, verimliliği artırma amacıyla geliştirildi ve Microsoft bu amacı Windows 8.1 ile sürdürüp, bir adım öteye gitmek istiyor. Kullanıcılar için oldukça şaşırtıcı, yeni ve bir o kadar da “gerekli” olan Windows 8 hem iyi hem de kötü birçok kullanıcı geri bildirimi aldı. Görülen o ki Microsoft bu geri bildirimlere kulak vermiş ve Windows 8.1 ile kullanıcılara tam da onların ihtiyacı olan türden yenilikler sunacak.

Kişiselleştirme
Windows 8.1’de bilgisayar deneyiminizi daha fazla kişiselleştirebilirsiniz. Windows 8 kullanılmaya başlandığında insanların çoğu kilit ekranına ailelerinin fotoğraflarını koydu. Bunu gören Microsoft da Windows 8.1’e kilit ekranını fotoğraflardan oluşan bir slayt gösterisine dönüştürme özelliği getirdi. Üstelik slayt gösterilerini yalnızca bilgisayarınızdaki fotoğraflardan değil, SkyDrive üzerindeki fotoğraflardan da oluşturabilirsiniz.

Bu sayede bilgisayarınızı ya da tabletinizi resim çerçevesine dönüştürebilirsiniz. Windows 8.1 ile gelen yeni özelliklerden bir diğeri de oturum açmak zorunda olmadan, kilit ekranmdayken bütünleşik kamerayla fotoğraf çekebilmek.

Windows 8.1 ile başlangıç ekranına daha fazla renk ve arka plan geliyor, bu arka planların bazıları da hareketli, isterseniz masaüstü arka planınızı Başlangıç ekranınızın arka planı olarak da seçebilir, işletim sisteminizde bir bütünlük sağlayabilirsiniz. Başlangıç ekranınızdaki canlı kutucukların boyutu da çeşitlilik kazanıyor. Ayrıca gruplama ve başlık özellikleri de kolaylaştırıldı. Artık birden fazla uygulamayı seçip aynı anda yeniden boyutlandırabilir, kaldırabilir ve düzenleyebilirsiniz. Windows 8.1’de kutucukları ya basılı tutarak ya da sağ tıklayarak taşıyacağınızdan Windows 8’deki gibi yanlışlıkla kutucıık taşımanın sonu geliyor.

Ekranın aşağısından yukarı doğru kaydırma hareketi yaptığınızda tüm uygulamaları görebiliyorsunuz ve yeni özelliklerden biri de uygulamalarınızı adına, kurulduğu tarihe, kullanım sıklığına veya kategorisine göre filtreleyebiliyor olmanız. Bundan böyle Windows Mağazasından kurduğunuz uygulamalar doğrudan Başlangıç ekranına eklenmiyor. Bu sayede Başlangıç ekranınızdaki bir sürü gereksiz kutucuktan kurtulmuş olacaksınız. Başlangıç ekranına uygulama eklemek içinse yukarı doğru kaydırma hareketi yapıp, uygulamaları gördüğünüzde raptiye simgesine tıklamak gerekiyor.

Windows 8, ihem iyi nem de kötü birçok kullanıcı geri bildirimi aldı.

Arama
Windows, 8.1’de arama özelliği tamamen yenilendi. Bing tarafından sağlanan küresel arama sonuçları çeşitli içerik kaynaklarından (uygulamalar, dosyalar, SkyDrive, yapabileceğiniz eylemler vb.) derleyerek okuması kolay bir şekilde size sunuyor. Bu sayede interneti ve Windows'u tümleştirmiş oluyorsunuz. Bunu aynı zamanda komut satırının modern bir sürümü olarak da düşünebilirsiniz.

Uygulamalar ve Windows Mağazası

Windows 8'e gelen tümleşik uygulamaların tamamıWindows 8.1 için baştan tasarlandı. Örneğin Fotoğraflar uygulaması ve diğer bazı uygulamalarda fotoğraf görüntülerken fotoğraflar üzerinde hızlı düzenlemeler yapabilmeniz için yeni özellikler geldi. Müzik uygulaması da koleksiyonlarınızdan kolayca müzik dinlemeniz için sıfırdan tasarlandı. Diğer uygulamalarda da çeşitli değişiklikler olacağı apaçık ortada.

Yeni sürüm Windows ile gelecek olan özelliklerden en beğenilecek olanıysa şüphesiz birden fazla uygulamayı aynı anda çalıştırıp, ekranda düediğiniz kadar yer kaplamasını sağlayabilmeniz. Yani Windows 8’deki gibi ekranın sadece sağında yada solunda nispeten dar bir alana sığdırılmış bir uygulama ve ekranın geri kalanını kaplayan bir diğer uygulamadansa, ekranda uygulamaları düediğiniz gibi yerleştirebileceğiniz bir sistem var. Artık aynı anda ekranda görebileceğiniz uygulama sayısı 2’den 4e çıkarılmış durumda. Özellikle büyük ekranlarda bu özelliğin çok rahatlık sağladığını belirtmeliyiz.

Windows Mağazasında uygulamaların sınıflandırmasında da değişikliğe gidilmiş. Sağ üstte bir arama kutusu konuşlandırılmış, bu da aradığınız uygulamayı kolayca bulmanızı sağlıyor. Uygulama güncellemeleri de artık arka planda otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

Bilgisayar ayarları
Windows 8.1’deki yenilenmiş bilgisayar seçenekleriyle cihazınıza ilişkin tüm ayarları Denetim Masasına gitmeden yapabiliyorsunuz.

Çözünürlüğü değiştirme, güç ayarlarını düzenleme, bilgisayarınızın modelini görüntüleme, ürün anahtarını değiştirme, Windows Update gibi şeylerin tümü artık bilgisayar ayarlarında mevcut. Hatta SkyDrive bilgilerinize gözatabilir, yetmediği takdirde daha fazla depolama alanı satın alabilirsiniz.

Internet Explorer
Windows 8.1 ile gelecek olan Internet Explorer 11, dokunmatik arayüz için özel olarak tasarlanan IE 10’un güncellenmiş hâli. Sayfaları daha hızlı görüntülemesinin yanı sıra tarayıcıda adres çubuğunu devamlı görebüir ve istediğiniz kadar sekme açabilirsiniz. Hatta açtığınız sekmeleri diğer Windows 8.1li cihazlarınızda
da anında olarak görebilirsiniz.

Klavye ve fare
Bilgisayarı ticari amaçla kullananların çoğu klavye ve fareyi olmazsa olmaz görürler. Dokunmatik ekranlı bilgisayar kullanmayanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla olunca, klavye ve fare dostumuz olarak kaldı. Dokunmatik arayüze önem verilerek tasarlanan Windows 8 bazı noktalarda geleneksel giriş yöntemlerini kullanan kullanıcıları çileden çıkarıyor. Bu yüzden olsa gerek ki Windows 8.1’de Microsoft dersini almış ve gerekli düzenlemelerden bazılarını yapmış.

Örneğin Windows açıldığında Başlangıç ekranına gitmektense doğrudan klasik masaüstüne gidebiliyorsunuz. Windows 8.1’in bu yılın sonlarında kullanıcılara sunulması planlanıyor. Windows 8 sahiplerine yeni Windows sürümüne Windows Mağazası üzerinden ücretsiz olarak sunulacak.

Windows 8'deki uzun kapatma ritüeli yerine Başlat düğmesine sağ tıklayarak bilgisayarı kapatmak veya yeniden başlatmak mümkün.

Kilit ekranınızı kendi resimlerinizle özelleştirmek, hatta burayı bir slayt gösterisine dönüştürmek artık mümkün.

Tek ekranda dört Windows uygulamasını aynı anda çalıştırabilirsiniz.
Bu iletiyi değerlendirin:
Henüz bu iletiye bir yanıt yazılmamış.
Bu iletiye ilk yanıt yazan siz olun!
Yanıtınız
Güvenlik Kodu
Sitemizi bot ve izinsiz yazılımlardan korumak için sorunuzu göndermeden önce güvenlik kodunu yazmanızı istiyoruz.